קטיף צמחי מאכל תוך שמירה על המשכיות הצמח- חורף

אחרי שטיפחתם וגידלתם, הגיע הזמן לקטוף תבלינים וירקות מהמערכת ההידרופונית שלכם. אז, איך קוטפים בלי לפגוע בהמשכיות הצמח?

יש להשתדל לא לפגוע בשורשים כשקוטפים על מנת לאפשר המשכיות תנובה לצמח.

קטיף בד"כ יאפשר לצמח לנוח, להתרענן ולהשקיע אנרגיה גם בשאר חלקיו, אז תראו אותו מתפתח בכוחות מחודשים.

תמיד עדיף לקטוף ולחתוך בעזרת מספריים או סכין חדה ולא בתלישה על מנת לא לפגוע בצמח.

השתדלנו לפרט לגבי קטיף של כל צמח כך שיהיה לכם קל יותר, בהצלחה ובתיאבון!

גידולי חורף :

תות שדה– קוטפים את התות האדום כשהנקודות הירוקות שנמצאות על הפרי (הזרעים של הצמח) הופכות לשחורות+ כמה ימים כדי לתת לסוכרים שבו להבשיל עוד קצת , גוזרים את חיבור הפרי כמה שיותר קרוב לצמח עצמו, על מנת לעודד התחדשות.

בתות שדה חשוב להוריד עלים חיצוניים בוגרים כדי למנוע את ריקבון בסיס הצמח.

בצל ירוק– תופסים חופן עלים בכמות שרוצים וגוזרים, להשתדל להשאיר את העלים החדשים שמבצבצים מבסיס הצמיחה שלמים על מנת שיתפתחו לסיבוב הבא.

פאקצ'וי/ באקצ'וי– קוטפים את העלים הבוגרים מחלקו התחתון של הצמח.

קייל – כחול, סיבירי, סגול כהה, טוסקני (נקרא גם שחור/ דינוזאור), רוסי אדום, רוסי ירוק–  קוטפים עלים צדדיים על מנת לאפשר לצמח להמשיך ולהוציא עלים חדשים מהמרכז, ככל שימשך תהליך הקטיף תראו גבעול ארוך ועבה עם קבוצת עלים בסופו שנראה כמו זנב של אריה.

תרד-ניוזילנדי, טורקי– חותכים כמה שרוצים בלי פחד ומשתדלים להשאיר ענפים צעירים במרכז כדי שיתפתחו לסיבוב הקטיף הבא.

סלק-עלים, מנגולד– קוטפים עלים חיצוניים שהגיעו לבגרות (הגדולים ביותר) ומשאירים את הקטנים לסבב הבא.

אוסקה (חרדל יפני)– גוזמים חופן בעזרת מספריים. להשתדל להשאיר מספר עלים צעירים במרכז הצמח.

טוקיו באקנה-קוטפים עלים צדדיים על מנת לאפשר לצמח להמשיך ולהוציא עלים חדשים מהמרכז.

טאטסוי– קוטפים עלים בוגרים מהצמח בעדינות בעזרת מספריים חדות.

מיזונה- אדומה/ ירוקה– חותכים כמה שרוצים בלי פחד ומשתדלים להשאיר עלים צעירים במרכז, כדי שיתפתחו לסיבוב הקטיף הבא.

גרגיר נחלים– פשוט תופסים וחותכים, להשתדל  להשאיר יתרת צמח באורך מספר עלים, כדי שיוכל להמשיך להתפתח ולהתפצל.

רשאד-גוזמים עלים כאוות נפשיכם.

רוקט-גוזמים חופן בעזרת מספריים. להשתדל להשאיר מספר עלים צעירים במרכז הצמח.

אורוגולה-גוזמים עלים כאוות נפשיכם. הצמח כבר יחדש את עצמו.

צ'ינקול (כרוב רוסי)-קוטפים עלים חיצוניים או נותנים למרכז הצמח להתעבות בדומה לחסה וחותכים בעזרת סכין חדה מבסיס הצמח. עדיפה שיטת הקטיף מסביב על מנת לאפשר תנובה המשכית ללא המתנה.

ברוקולי– קוטפים את גבעול הניצנים (הברוקולי המוכר) לפני שהחל לפרוח. מניחים לצמח להתחדש אך יש לזכור כי כמות הירק תפחת משמעותית לאחר קטיפת העמוד הראשי (קולוס). רצוי לשתול כמה ראשי ברוקולי בהבדל של כמה שבועות כדי שנקבל יבול המשכי.

כרובית-קוטפים את הכרובית מבסיס הירק המוכר, מניחים לצמח להתחדש. בכרובית קצת קשה לדעת מתי קוטפים.

כרוב- סגול, לבן-הכרוב יגדל ויתפתח לצורה המוכרת לנו, כאשר הגיע לגודל הרצוי חותכים את ראש הכרוב מבסיסו ומשאירים את הצמח. הצמח תחדש ויתכן אף שיוציא 3 ראשים חדשים במקום הראש שנקטף. במידה והכרוב החל להתבקע, המשמעות היא שירק מתקרב לבגרות ומאיזור הבקיעה יצא עמוד הפרחים עם הזרעים של הדור הבא.

כל סוגי החסה- ישנן 2 שיטות- אחת מהן היא לתת לחסה לגדול עד למצב של ראש חסה מלא כמו שאנו מכירים מהירקן ואז חותכים את הראש כולו בעזרת סכין חדה מהבסיס, בשיטה זו נצטרך להמתין עד לצמיחת ראש חסה חדש. בשיטה השניה נקטוף כל הזמן את העלים החיצוניים של החסה לפי צרכינו וככה יהיה לנו יבול קבוע ורצוף. השיטה השניה מסייעת גם בעיכוב פריחת החסה והפיכת למרה (בקיץ).

שומר- מגדלים עד לגודל המוכר של בסיס השומר וחותכים בעזרת סכין חדה, ניתן גם לקטוף עלים חיצוניים ואף מומלץ על מנת להנות מיבול רציף. הצמח יתחדש לבד.

שמיר- גוזמים מהצמח כמה שמתחשק.

כוסברה, פטרוזיליה- רגילה, מסולסלת, קונפטי – תופסים חופן עלים וגוזרים בלי פחד. הצמח יחדש את עצמו צ'יק צ'ק.

סלרי עלים– חותכים עלים בהתאם לצורך. יש להשתדל לקטוף עלים בוגרים ולהניח לעלים החדשים להתבגר.

אפונת גינה, פול-מצרי/ קפריסאי– קוטפים את התרמילים מבסיס החיבור שלהם לצמח, כאשר התרמיל נראה בשרני ומוכן.

מלוח– כעיקרון קוטפים עלים תחתונים לפי הצורך,אך ניתן לגזום את חלקו העליון על מנת שיתפצל.

אם שכחנו משהו או שיש צמח מאכל נוסף שהייתם מעוניינים לדעת איך קוטפים ממנו, כיתבו לנו כתגובה. בתיאבון!

השאר תגובה